.::Bring Technologies Near You::.

Dari 1 Ilmu Bercambah Menjadi Berjuta Ilmu

.::Win XP Kosmetik::. November 18, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 9:42 pm

Berjumpa lg kita ey hr nie…hr nie aku just lepak2 ngan engineer izzi membincangkan bisnes2 n dunia teknologi kite skang nie seh…haha..mcm power, pdhl ala carte j pn msg2…

Hari nie aku nk review skit pasal kosmetik utk windows xp, ye la skang smua kejar2 win7…sian ngan win xp, dianak tirikan..huhu..dun wori xp, i will backup u…hehe…

Kosmetik nie aku jmpe time jln2 kat blog si MR. PIRATZ, software nie dipanggil (eh, silap2..aku yg panggil..) VI Software…software nie keluaran seorg developer software non-windows(katanya) bernama Mr. Lee..dia ade company ke ntah le..korang leh tgk kat laman sesawang die lee-soft.

Actually, die ade 4 software yg telah dibangunkan oleh beliau, iaitu ViStart, ViGlance, ViOrb & ViSplore…B4 korang try aku bg briefing la dulu…kot2la korang tertanya2 b4 downloads:

  • ViStart
    • Die nie tkr start menu, lebih kurang mcm vista pnye interface…n yg bestnya jadi laju tau..aku da try…kat my lappy yg da lepas tahun pn msh leh gk tahan lajunya…
    • n yg best gak, die nya search 2 blh pakai tau..lau la skit korang nk search software yg nk pakai..cth: nk pakai winamp, korang taip j n then korang nmpkla link nk klik..

  • ViGlance
    • Software nie die mcm vista or seven pnye taskbar…smart gak..xde la tulisan pnjg mcm micrsoft office yg pnjg…just kuar icon j…ala, if korang penah pakai vista or seven, or tgk kwn2 yg pakai mesti tau la.

  • ViSplore
    • Yg nie lak mcm interface dlm folder (mcm dlm vista n seven jua)…if ikt website die, die panggil “Easily navigate your file system with breadcrumbs”.
    • Kasi lbh clear pemahaman korang…dlm win xp stiap folder kat address bar dia separat by “\” tp dlm ViSplore nie (yg nie aku copy dr website 2..mls ar nk translate..nk tgk csi..hehe..) “Breadcrumbs breakup paths into logical clickable and easy to access folder objects. So you simply click the folder you wish to move up to. Also each folder object is a hyprid drop down menu that populates sub folders of the parent folder object.”

  • ViOrb
    • Yg nie die lebih krg je mcm ViStart coz die letak orb, ala yg bulat2 comel 2..hehe…so xbyk beza la..yg btl2 ptt download 2 yg atas 2…

Hurm…ape kata korang try la downloads n try…die xmkn byk memory coz aku pun da try test…n my lappy xhang or pape pn…so blh la mencuba ey…if ade pape prob just email aku kat kactech[at]gmail.com

*xdapat nk uploadkan sofware nie..korang try bkk kat website die & downloads dari sana..my P! is slow+ered+est…nie link lee-soft

 

.::B.S.O.D::. November 17, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 10:12 pm

Assalamualaikum, pembuka bicara…lama jgkla aku xposting kat blog nie…huhu..semester nie agak berat bg aku..jadi xbyk masa yg dpt aku luangkan utk berblog…

Even byk giler bende yg aku nk kongsi ngan korang smua, tp xdpt coz kekangan masa yg agak mencemburui aku…jd di masa cuti semester nie aku rasa bykla jgk masa yg aku ade utk post n kongsi segala ape yg aku tau kat korang…

B.S.O.D atau nm penuhnya Blue Screen Of Death adalah salah satu penyakit yg pengguna windows takutkan..hehe…coz skali die da kuar so duit, masa n mcm2 benda akan dikuarkan utk memperbaikinya…

Aku nk kongsi pengalaman aku selama dua hari aku kat menara maybank, ala yg dekat ngan puduraya tu..taukan…hehe..aku dipanggil ke sana oleh Kelab Sukan Maybank untuk membantu menyelesaikan masalah BSOD…

Pening gak la aku nk cr solution…1 pc aku just upgrade ke windows se7en and walla problem solve, tp yg satu lg xmenjadi…aduyai…aku lak terlupa nk tgk ape error die..huhu…so balik umah aku pun wat research ttg BSOD, n ade la 1 software nk view ape error yg BSOD pernah kuarkan kat sys kite…

Nama software 2 ialah Blue Screen View yg dikuarkan oleh Nirsoft Company. Software akan bantu korang view the problem and yg mcm best dari mana asal usul problemnya…& dr c2 korang leh cr solution utk membaik pulih pc korang yg kene BSOD..

Muaturun disini…

Blue Screen View

Blue Screen View