.::Bring Technologies Near You::.

Dari 1 Ilmu Bercambah Menjadi Berjuta Ilmu

.::Win XP Kosmetik::. November 18, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 9:42 pm

Berjumpa lg kita ey hr nie…hr nie aku just lepak2 ngan engineer izzi membincangkan bisnes2 n dunia teknologi kite skang nie seh…haha..mcm power, pdhl ala carte j pn msg2…

Hari nie aku nk review skit pasal kosmetik utk windows xp, ye la skang smua kejar2 win7…sian ngan win xp, dianak tirikan..huhu..dun wori xp, i will backup u…hehe…

Kosmetik nie aku jmpe time jln2 kat blog si MR. PIRATZ, software nie dipanggil (eh, silap2..aku yg panggil..) VI Software…software nie keluaran seorg developer software non-windows(katanya) bernama Mr. Lee..dia ade company ke ntah le..korang leh tgk kat laman sesawang die lee-soft.

Actually, die ade 4 software yg telah dibangunkan oleh beliau, iaitu ViStart, ViGlance, ViOrb & ViSplore…B4 korang try aku bg briefing la dulu…kot2la korang tertanya2 b4 downloads:

  • ViStart
    • Die nie tkr start menu, lebih kurang mcm vista pnye interface…n yg bestnya jadi laju tau..aku da try…kat my lappy yg da lepas tahun pn msh leh gk tahan lajunya…
    • n yg best gak, die nya search 2 blh pakai tau..lau la skit korang nk search software yg nk pakai..cth: nk pakai winamp, korang taip j n then korang nmpkla link nk klik..

  • ViGlance
    • Software nie die mcm vista or seven pnye taskbar…smart gak..xde la tulisan pnjg mcm micrsoft office yg pnjg…just kuar icon j…ala, if korang penah pakai vista or seven, or tgk kwn2 yg pakai mesti tau la.

  • ViSplore
    • Yg nie lak mcm interface dlm folder (mcm dlm vista n seven jua)…if ikt website die, die panggil “Easily navigate your file system with breadcrumbs”.
    • Kasi lbh clear pemahaman korang…dlm win xp stiap folder kat address bar dia separat by “\” tp dlm ViSplore nie (yg nie aku copy dr website 2..mls ar nk translate..nk tgk csi..hehe..) “Breadcrumbs breakup paths into logical clickable and easy to access folder objects. So you simply click the folder you wish to move up to. Also each folder object is a hyprid drop down menu that populates sub folders of the parent folder object.”

  • ViOrb
    • Yg nie die lebih krg je mcm ViStart coz die letak orb, ala yg bulat2 comel 2..hehe…so xbyk beza la..yg btl2 ptt download 2 yg atas 2…

Hurm…ape kata korang try la downloads n try…die xmkn byk memory coz aku pun da try test…n my lappy xhang or pape pn…so blh la mencuba ey…if ade pape prob just email aku kat kactech[at]gmail.com

*xdapat nk uploadkan sofware nie..korang try bkk kat website die & downloads dari sana..my P! is slow+ered+est…nie link lee-soft

Advertisements
 

.::B.S.O.D::. November 17, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 10:12 pm

Assalamualaikum, pembuka bicara…lama jgkla aku xposting kat blog nie…huhu..semester nie agak berat bg aku..jadi xbyk masa yg dpt aku luangkan utk berblog…

Even byk giler bende yg aku nk kongsi ngan korang smua, tp xdpt coz kekangan masa yg agak mencemburui aku…jd di masa cuti semester nie aku rasa bykla jgk masa yg aku ade utk post n kongsi segala ape yg aku tau kat korang…

B.S.O.D atau nm penuhnya Blue Screen Of Death adalah salah satu penyakit yg pengguna windows takutkan..hehe…coz skali die da kuar so duit, masa n mcm2 benda akan dikuarkan utk memperbaikinya…

Aku nk kongsi pengalaman aku selama dua hari aku kat menara maybank, ala yg dekat ngan puduraya tu..taukan…hehe..aku dipanggil ke sana oleh Kelab Sukan Maybank untuk membantu menyelesaikan masalah BSOD…

Pening gak la aku nk cr solution…1 pc aku just upgrade ke windows se7en and walla problem solve, tp yg satu lg xmenjadi…aduyai…aku lak terlupa nk tgk ape error die..huhu…so balik umah aku pun wat research ttg BSOD, n ade la 1 software nk view ape error yg BSOD pernah kuarkan kat sys kite…

Nama software 2 ialah Blue Screen View yg dikuarkan oleh Nirsoft Company. Software akan bantu korang view the problem and yg mcm best dari mana asal usul problemnya…& dr c2 korang leh cr solution utk membaik pulih pc korang yg kene BSOD..

Muaturun disini…

Blue Screen View

Blue Screen View

 

.::Internet Download Manager 5.17::. July 27, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 11:11 pm

Kali ini aku nk review ttg Internet Downloads Manager…IDM telah dikenali sbg downloads manager yg bagus…standard idm xdpt dipertikaikan lagi…bg korang yg suke downloads episod2 citer kat website mediaprima, bgsla gune software nie…die leh sedutla video

Tp if korang nk running idm dlm mozilla korang kenela ade flashgot punye add-on..br leh pakai..papehal tryla downloads n test…pasti xmenghampakan korang…

IDM

IDM

Downloads disini…

*Psstt..entry nie khas untuk abg aku…slamat mencube…

 

.::Downloads E-Book IT Free::. July 25, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 10:05 pm

Da agak lm gilerla aku xupdate kactechnya blog…huhu…maafkan aku kwn2 yg menantikan posting2 baru…xtau ape nak posting…baru2 nie la baru dpt ilham ape nk posting…

Semester baru da start…mesti ramai bdk2 IT yg perlukan buku sebagai rujukankan..nk beli tp xde duit…coz buku2 IT smuanya ratus…importedla katakan…

So kat sini aku nk share la my on9 library yg korang leh downloads e-book IT secara percuma…nm laman sesawang itu ialah flazx…Kat sini mmgla byknya e-book ttg IT..korang lehla try masuk n downloads…die ade 3 tempat die simpan e-book…kat server die, easyupload n rapidshare…so teerpulangla pada korang ek…tryla usha…

 

.::Pemudah Pencarian Subtitle::. July 19, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 9:27 pm

Pekabar kepada smua follower blog kactech…hehe..agak lm giler aku xupdate blog nie coz terlalu bagi perhatian kepada blog flybutter…alhamdulillah blog flybutter da ade followernya da…sk aku…hehe…

Hari ni aku nak share la sdikit benda menarik ngan korang..benda nie aku da testing n ia menjadi…tp if xjd biasala, xsmua bende perfectkan…

Software yg aku nk share bernama Sublight…ia berfungsi sebagai pencari subtitle di dalam laman sesawang…senang j..korang just search movie korang yg dlm harddisk korang n search…

Antara yg best:

  1. Benda nie freeware.
  2. Korang leh test dulu subtitle yg da dijumpai oleh sublight..
    1. Time installation korang kene pilih player ape sebagai default player time testing..
  3. Da test korang leh la downloads mn yg berkenaan..

Antara yg xbest:

  1. Kadang2 subtitle xaccurate or xde.
  2. If xde yg accurate, ade lg option untuk korang pilih yg len tp berbayarla…

Anyway korang leh try test dulu…bg aku benda nie best n memudahkan aku bg mencari subtitle..anyway slamat mencuba…

Downloads Sublight..

Sublight

Sublight

 

.::Cara2 Downloads Lagu (FREE!!!)::. July 4, 2009

Filed under: DLL — kactech @ 2:03 pm

Entri kali nie aku nk ajar ttg mcm mn nk downloads lagu ye kwn2 dengan percuma tanpa perlu membayar…free…APE???  FREE??? ye kwn2 free…mgkn ade sesetengah korang da tau iaitu downloads menggunakan jiwang.org…ade yg xtau..jiwang cr bese mgkn ramai da tau kan…

Kali nie aku nk ajar korang 2 cara..

1. aimini.net

Nie adlh cr yg sama mcm jiwang.org…tp kat sini korang leh test dulu quality bunyi die b4 korang downloads…korang kene register dulu, pastikan ade email ye…kejap j register…pas register korang leh downloads sepuas2nya…owh ye, bile korang downloads kat aimini nie, korang xpyh tgg2 untuk downloads mcm jiwang korang kene tgg kan…ke skang da xpyh…maafla coz aku da lm xdownloads kat jiwang…

Aimini

Aimini

2. Power of Google

Ha…yg nie mmg faveret aku..goggling ade segala2nya yg kita mahu…just kene tau keyword yg btl insyallah akan kluarla ape yg kita mahukan…kat kotak search 2, korang just taip “downloads free mp3+(nama artis)+(tajuk lagu)” pastu tekan “enter”…maka akan kluarla pelbagai blog or website yg menyatakan arah tuju korang smua untuk mendownloads…slalunya insyallah ade…xkirela artis malaysia or luar negara..Selalu aku akan cr file yg ade kat 4shared, mediafire,savefile…senang skit…if xde, krg try la ek yg mn2…

Googling

Googling

Korang tryla dulu tau…papehal if xtau e-mail kat aku orait kactech@gmail.com…

 

.::IM BerMCM2::. July 3, 2009

Filed under: Computer — kactech @ 1:39 pm

Halo rakan2 ku yg brada di bumi Malaysia yg tercinta…sihat ke???coz kat Kl nie selsema “BABY” smakin meningkat2 jumlah pesakitnya…aku nie pun tkt nk kuar umah, bek ddk umah j…tp kanga de org kt kera sumbang lak ye dok…tgh lepak2 kat dlm umah yg sjuk ni m&m ym aku ckp lptp die berat if ym ngan aku…so solutionnya…

Solutionnya, ade byk software instant messaging yg leh korang gunakan sbg pengganti kepada yahoo messenger yg kdg2 byk pakai memory kat pc or lptp kiter

  1. Digsby
    1. Software nie bkn shj leh connectkan dgn pelbagai IM; YM, GTalk yg lg beshnyer die leh handle emel-emel: Software nie akan britau krg if ade incoming e-mel (krg leh anta, reply or del emel) direct dr digsby…Furthermore if krg nie ade byk acc email pn krg login smua acc email dr digsby shj…coolkan…Function yg best untuk org mcm aizam ialah digsby ade function utk myspace&&facebook(tagged xpasti la), digsby akan bgtau id ade new msg, komen or friend request sm mcm myspace im..

      Digsby

      Digsby

  2. Miranda IM
    1. Software nie die support AIM, Jabber, ICQ, IRC, MSN, YM && dll tau..bnde nie simple j && xbyk pakai resource PC

      Miranda

      Miranda

  3. Trillian
    1. Software nie yg aku tgh gn skang nie…best giler, kiut+comel+easy 2 use…die lbh krg mcm Miranda n the best part krg leh login byk account dlm 1 ms…let sayla krg ade 2 acc YM, 2 ICQ && 1 AIM…krg leh on smua serentak tau…best2n…hehehe…n xbyk pakai resource comp krgla..

      Trillian

      Trillian

  4. GAIM
    1. Software nie pn lbh krgla mcm  smua diatas..hehe..sbnrnya da xlrt nk tulis..kikiki…jd ape kata krg try yg len…aku da try da Trillian, so ape kata try dl n komen kat aku ok…

      Gaim

      Gaim

Mcm da pnjg j kan aku menaip nie…lngh2…hehehe…anyway tryla dl smua yg kat atas 2, tp besela mesti ade 1 or 2 function yg xsama or krg dr Yahoo Messengger…posting yg akan dtg aku akan citer ttg mcm mn nk kurangkan resource pc bl gn YM…slamat mencuber…da….

Downloads All IM…